Zon belangrijkste veroorzaker kanker
Welcome: Guest   Log in |  Register News-ArchiveNews-Archive | 

Home » News » Zon belangrijkste veroorzaker kanker

Tue, 26.08.2008
Algemeen: Zon belangrijkste veroorzaker kanker
Steeds meer mensen krijgen huidkanker. In 2000 waren er 20.000 nieuwe gevallen. In 2015 zullen dat er naar verwachting 36.000 zijn; een stijging van 75 procent.
afbeelding vergroten
Blootstelling aan de zon is de belangrijkste oorzaak van huidkanker.
Author View tonia54's profileView tonia54's profile
Send Email to tonia54Send Email to tonia54

Options Printer friendlyPrinter friendly
CommentsComments (0)

Negentig procent van de gevallen van huidkanker wordt veroorzaakt door het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom: deze vormen onstaan niet uit moedervlekken. Het zijn glimmende, bloedende, of korsterige plekjes die niet helen. Bij deze vormen van huidkanker is zelden sprake van uitzaaiingen en de kans op genezing is meestal goed.

Zeldzamer, maar veel gevaarlijker is het melanoom, dat meestal onstaat uit ontsporende moedervlekken. Deze vorm van kanker is agressief en zaait snel uit. Melanoom kun je vaak al op jonge leeftijd krijgen, terwijl basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom juist veel bij ouderen voorkomen.

Moedervlekken moet je dus in de gaten houden.

Bron: www.ad.nl 11-08-2008

Zie ook:
Een (on)schuldig vlekje

De één doet het met een enkele schoonheidsvlek, de ander heeft een lijf dat bezaaid is met pigmentophopingen in alle kleuren, soorten en maten. Wat zijn moedervlekken eigenlijk? En zijn ze echt zo gevaarlijk?
afbeelding vergroten Andy Warhol Marilyn Monroe, 1967, Zeefdruk op papier, Particuliere Collectie, Nederland
Geheel zonder moedervlekken is vrijwel niemand, en de beroemde 'schoonheidsvlek' ergens bij de lippen - denk aan Marilyn Monroe, Madonna of Cindy Crawford - is zelfs een schoonheidsideaal.

Maar er zijn mensen wier lichaam een landschap is van honderden vlekken en plekken. Met alle aandacht die er tegenwoordig is voor huidkanker, lijkt zo'n huid een riskant bezit. Moedervlekken kunnen immers veranderen in een kwaadaardige vorm: het melanoom.

,,Toch is de relatie tussen het hebben van moedervlekken en het krijgen van huidkanker lang niet zo duidelijk als de relatie tussen veelvuldig zonnen en huidkanker'', zegt dermatoloog Peter Velthuis, directeur van de Velthuisklinieken.

,,Melanoom - de vorm van huidkanker die uit moedervlekken ontstaat - is zeker gevaarlijk, maar zeldzaam. Negentig procent van de gevallen van huidkanker betreft het plaveiselcelcarconoom of het basaalcelcarninoom. Deze worden vooral veroorzaakt door zon en zonnebank.''

Moedervlekken danken hun naam aan de veronderstelling dat je ze van je moeder zou erven. Omdat ze via beide ouders erfelijk zijn, zouden ze echter net zo goed vadervlekken kunnen heten. Gemiddeld heeft elk mens er ongeveer veertig.

De hoeveelheid wordt overigens niet alleen door erfelijkheid bepaald, maar ook door de hoeveelheid zon die iemand in zijn jeugd heeft gehad.

Voor wie baalt van zijn vele moedervlekken, is er één troostrijke gedachte: uit onderzoek blijkt dat mensen met veel moedervlekken over langere telomeren beschikken, bundels van dna die aan het eind van de chromosomen zitten en helpen bij het beschermen, vermenigvuldigen en stabiel houden van die chromosomen.

Naarmate je ouder wordt gaat er telkens een stukje van die telomeren af. Hoe langer ze zijn, hoe langer je leeft. Toch wel leuk dus, die moedervlekken. Of vadervlekken.

Veel plekken en vlekken worden volgens Velthuis ten onrechte moedervlek genoemd. De enige echte is een opeenhoping van pigmentcellen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een sproet, die alleen pigmentkorrels (melanine) bevat.

Maar daarmee houdt de verwarring niet op. Velthuis laat foto's zien van huidafwijkingen die zeer alledaags zijn, maar toch echt geen moedervlek genoemd mogen worden.

Het ouderdomswratje bijvoorbeeld - opliggend, vaak donkergekleurd en ruw. Ze komen met de jaren en als je pech hebt, kom je helemaal onder te zitten. ,,Maar ze zijn ongevaarlijk en makkelijk te verwijderen,'' zegt dermatoloog Velthuis.

Ook het fibroompje - een huidafwijking in de vorm van een steeltje - is onschuldig. ,,Ze komen vaak voor in huidplooien, zoals de liezen en de oksels. Sommige mensen knippen ze gewoon zelf weg. Geen probleem.''

En sommige moedervlekken blijken harde talgophopingen te zijn, die vast zitten onder de huid. ,,Het zijn eigenlijk reuzenmee-eters die je er zo uitwipt,'' zegt Velthuis. En bij een enkeling blijkt een verdacht bobbeltje een rudimentaire derde tepel. ,,Een overblijfsel uit onze dierlijke afstamming.''

En dan zijn er natuurlijk nog de vele vlekken die in de loop van een mensenleven de huid veroveren. Melasma - ook wel zwangerschapsmasker genoemd - bevat net als een sproetje alleen pigmentkorrels. Vandaar dat deze aandoening kan komen en gaan.

Levervlekken of ouderdomsvlekken zijn meestal wel blijvertjes, net als het witter worden van de huid bij oudere mensen. ,,Dit komt omdat de oudere huid minder goed pigment kan aanmaken.''

Veel minder onschuldig is de neavus sebaceus - een ophoping van cellen uit haarzakjes, talgklieren en pigment. Deze aangeboren plek, die meestal op de behaarde hoofdhuid voorkomt, moet in alle gevallen worden weggehaald, omdat het risico op huidkanker te groot is.

Terug naar de échte moedervlek - de naevus naevocellularis - want ook die, zegt Velthuis, moet je wel degelijk in de gaten houden.

Risicovol zijn moedervlekken als ze donker zijn, verschillende kleuren in één vlek hebben, pijn doen, jeuken of bloeden, een vage grens hebben, groter dan zes millimeter zijn, of met velen zijn. Dat is een aandachtspunt, omdat veel moedervlekken erop wijzen dat iemand in zijn jeugd veel aan de zon is blootgesteld, wat het risico op huidkanker verhoogt.

Door de populariteit van zonnebaden en de toename van zonvakanties, neemt ook het aantal gevallen van huidkanker toe. Ruim twintig procent van het aantal bezoeken aan de huisarts betreft een huidaandoening. Voor mensen die risico lopen, is het verstandig om de moedervlekken een keer door de huisarts of dermatoloog te laten bekijken.

,,Als je alle vlekjes in kaart brengt, kun je veranderingen beter opmerken. Dit noem je 'mole mapping' en het is een een zeer effectieve manier om huidkanker te voorkomen of in een vroeg stadium te kunnen bestrijden.'' Want melanoom mag dan agressief zijn, het neemt lang de tijd om zich te ontwikkelen.

,,De fase waarin een moedervlek verandert tot de uiteindelijke ontwikkeling van huidkanker duurt zo'n vijftien jaar. Al die tijd kun je 'm nog weghalen en kanker voorkomen.''

Bron: www.ad.nl 11-08-2008


Méér over het nieuws van de Stichting Diagnose kanker SDK